Leerwerkroute Horeca – Afwasser

Leerwerkroute horeca - afwasser

Een afwasser is onmisbaar voor chefkoks om de keuken draaiende te houden. Je zorgt ervoor dat alle vaat zo snel mogelijk weer schoon is. Hierdoor kunnen de koks en de bediening goed en snel hun werk doen.

Leerwerkroute: leren en werken tegelijk

Een leerwerkroute is werken en leren tegelijk. De meeste vaardigheden leer je door te werken op een leerwerkplek bij een werkgever. Je krijgt begeleiding van een enthousiaste leermeester. Die geeft je vertrouwen. En daagt je uit om nieuwe dingen te leren. Ook ga je 1 dag per week naar school. Of je volgt de interne opleiding om praktijkverklaringen te halen. De leerwerkroute is een opstap naar een baan. 

Basisvaardigheden leer je bij Smaakzaak, het restaurant van Werkzaak

Je start de leerwerkroute bij Smaakzaak. Dit is het bedrijfsrestaurant van Werkzaak Rivierenland. Je leert steeds nieuwe werkzaamheden. In de keuken van Smaakzaak werken we met mensen met een diverse achtergrond: iemand heeft een beperking, was lang werkloos of heeft een vluchtelingenachtergrond. Iedereen mag in zijn eigen tempo leren. 

Nadat je basisvaardigheden beheerst, kun je een mbo 2 BBL opleiding volgen. Of een praktijkverklaring en een certificaat voor hygiëne halen. Je krijgt ondersteuning van een leermeester. 

Jouw werk als afwasser tijdens de leerwerkroute

Een afwasser werkt in de spoelkeuken. Daarom wordt een afwasser ook wel spoelkeukenmedewerker genoemd. De bediening brengt alle vieze borden, glazen en bestek naar de spoelkeuken. De rest van de afwas komt van de koks in de keuken. 

Als afwasser moet je snel werken. Zeker tijdens de drukste momenten, zoals de lunch van 12.00 tot 15.00 uur of het diner van 17.00 tot 22.00 uur. 

In de keuken hebben de koks de leiding. Je luistert naar hun opdrachten. Ook werk je goed samen met je andere collega’s. Alleen zo kan het restaurant op rolletjes lopen. 

De belangrijkste taken: 

  • Voorspoelen en vaat in de vaatwasser zetten. Aan het einde van de werkdag is alle vaat afgewassen.
  • Poleren: na het afwassen zorg je ervoor dat het bestek en de glazen weer mooi glimmen. Dat heet poleren. Dat kan met een poleermachine. Of je wrijft alles mooi schoon met een theedoek.
  • Keuken opruimen en schoonmaken. Nadat de keuken is gesloten, moet hij helemaal schoongemaakt worden voor de volgende dag. Je let daarbij goed op de hygiëne onder de keukenbanken, in en rond de afwasmachine en in de kastjes. Dit doe je meestal met een checklist. Zo weet iedereen altijd zeker dat alles goed schoon is.
  • Je zet alle spullen op de goede plek. In een keuken heeft alles namelijk een vaste plek, zodat iedereen alles altijd snel kan vinden. 

Je kunt op heel veel verschillende plekken gaan werken

Na de leerwerkrouten kun je aan het werk in een restaurant, lunchroom, hotel, cateringbedrijf, bedrijfsrestaurant of kantine. Ook kun je aan de slag bij een grote evenementenorganisatie. Of je vindt een baan bij een instellingskeuken van bijvoorbeeld een ziekenhuis of verzorgingstehuis. 

In de spoelkeuken kun je alleen staan of met enkele andere collega’s. Dat ligt eraan hoe groot het bedrijf is waar je gaat werken. Meestal werken er twee afwassers in een keuken. 

In de horeca werk je vaak met veel collega’s samen. Je helpt elkaar. Het teamgevoel is heel belangrijk. Het is hard werken, maar vooral ook erg gezellig. 

Afwassers werken meestal parttime en op uurbasis. Aan het begin van de maand hoor je wanneer jouw diensten zijn. Een dienst duurt meestal 8 tot 10 uur. 

Ga je fulltime werken? Ook dan krijg je elke maand je rooster. Als een dienst tien uur duurt, hoef je vaak maar vier dagen per week te werken. 

Je werkt vaak in de middag en de avond. Maar je kan ook op een plek terechtkomen waar je ’s ochtends of ’s nachts kan werken. Ook werk je veel in de weekenden.

Belangrijke eigenschappen 

Als afwasser in de horeca heb je een aantal eigenschappen en kwaliteiten nodig. Je bent:

  • stressbestendig. Je moet kunnen werken onder tijdsdruk én goed kunnen omgaan met de stress van anderen.
  • behulpzaam.  Je luistert goed naar de chef en voert uit wat iemand van je vraagt. Anders komen bestellingen niet op tijd aan of kunnen er zelfs ongelukken gebeuren.
  • een doorzetter. Afwassen is hard werken en soms flink doorzetten om alles op tijd af te krijgen. Na een drukke dag kan het zijn dat je laat klaar bent
  • zelfstandig. Ook als je alleen in de spoelkeuken staat, weet je wat je moet doen en zorg je ervoor dat je werk op tijd klaar is.
  • nauwkeurig. Jouw afwas is altijd goed schoon. Bij het schoonmaken volg je nauwkeurig een  checklist om zeker te weten dat alles goed is afgesloten.

Werkzaak regelt voor jou de leerwerkplek en een opleiding

Dit bieden wij jou: 

  • Een leerwerkplek
  • Een dienstverband van minimaal 20 uur per week
  • Een opleiding die Werkzaak betaalt
  • Een fijn team waarin je de kans krijgt om te leren en fouten te maken
  • Persoonlijke begeleiding
  • Ben je klaar met de leerwerkroute? Dan zoeken we samen met jou een baan die bij je past. 

We verwachten dat je zin hebt om te leren

Om een leerwerkroute te kunnen volgen is het belangrijk dat je daar zin in hebt:

  • Je wil graag leren en werken
  • Je bent lichamelijk fit en kunt staand werken
  • Je begrijpt eenvoudig Nederlands
  • Je kunt minimaal 20 uur per week werken
  • Je kunt werken tussen 8.00 en 17.00 uur
  • Je bent minimaal 4 dagen per week beschikbaar

Aanmelden voor de leerwerkroute

Wil je meer weten? Of wil je de leerwerkroute Horeca - Afwasser doen? Bespreek het met je werkcoach. 

Wil jij een leerwerkroute volgen? Overleg met je werkcoach!