Leerwerkroute Horeca – Barista

Leerwerkroute horeca - barista

Een barista voorziet gasten van de heerlijkste koffie, taarten en gebak. Maar weet ook dat een luisterend oor net zo belangrijk is. Het vak van een barista draait dus om veel meer dan koffie! 

Leerwerkroute: leren en werken tegelijk

Een leerwerkroute is werken en leren tegelijk. De meeste vaardigheden leer je door te werken op een leerwerkplek bij een werkgever. Je krijgt begeleiding van een enthousiaste leermeester. Die geeft je vertrouwen. En daagt je uit om nieuwe dingen te leren. Ook ga je 1 dag per week naar school. Of je volgt de interne opleiding om praktijkverklaringen te halen. De leerwerkroute is een opstap naar een baan. 

Basisvaardigheden leer je bij Smaakzaak, het restaurant van Werkzaak

Je start de leerwerkroute bij Smaakzaak. Dit is het bedrijfsrestaurant van Werkzaak Rivierenland. Je leert steeds nieuwe werkzaamheden. In de keuken van Smaakzaak werken we met mensen met een diverse achtergrond: iemand heeft een beperking, was lang werkloos of heeft een vluchtelingenachtergrond. Iedereen mag in zijn eigen tempo leren. 

Nadat je basisvaardigheden beheerst, kun je een mbo 2 BBL opleiding volgen. Of een praktijkverklaring Barista en certificaten voor hygiëne en allergenen halen. Je krijgt ondersteuning van een leermeester. 

Jouw werk als barista tijdens de leerwerkroute

Het functieprofiel van een barista bestaat uit meer dan de beste koffie’s uitserveren. Maar dat is natuurlijk wel een belangrijk deel van je werk.

Als barista ben je verantwoordelijk voor:

  • de allerbeste koffie. Je verwent je gasten met een perfecte schuimlaag op de cappuccino en de beste latte macchiato. Je kent de nieuwste koffietrends. Je kan je gasten adviseren of smaak, koffiebonen en melk. En met jouw latte art-technieken maak je van iedere kop koffie een kunstwerkje.
  • een fijne sfeer: je bent het visitekaartje van jouw koffiebar. Veel gasten komen dagelijks terug. Gezellig contact is dus belangrijk. Je hebt altijd een luisterend oor en een glimlach. Daardoor smaakt de koffie nog beter.
  • de kassa.
  • een nette werkomgeving. Jouw koffiebar en het is altijd schoon en uitnodigend. Je weet wat hygiëne is. 

Je kunt op heel veel verschillende plekken gaan werken

Als barista kun je werken bij koffiezaken. Maar ook bij grote bedrijven, zoals musea, theaters, banken of op evenementen. 

Je werkt in een koffiebar of in een speciaal gedeelte van het (bedrijfs)restaurant. Vaak werk je samen met een collega barista, om de drukte in goede banen te leiden. 

Werken in de horeca is hard werken met veel gezelligheid.  In een koffiebar werk je meestal in een klein team. 

Belangrijke eigenschappen 

Voor een barista zijn twee eigenschappen heel belangrijk: 

  • liefde voor je koffievak, én
  • liefde voor je gasten. 

Want zonder goede koffie geen barista. Maar zonder gasten ook geen werk. 

En verder: 

  • ben je vriendelijk. Je hebt een open, vriendelijke uitstraling waardoor iedereen zich welkom voelt. Je vindt het leuk om een praatje te maken en gasten te adviseren over hun koffie.
  • werk je precies nauwkeurig. Je kunt alleen een goede latte macchiato maken als je de juiste hoeveelheid koffie en melk gebruikt. Ook met het afrekenen moet je nauwkeurig zijn.
  • ben je stressbestendig. Hoe druk het ook is, jij houdt je hoofd koel. 

Werkzaak regelt voor jou de leerwerkplek en een opleiding

Dit bieden wij jou: 

  • Een leerwerkplek
  • Een dienstverband van minimaal 20 uur per week
  • Een opleiding die Werkzaak betaalt
  • Een fijn team waarin je de kans krijgt om te leren en fouten te maken
  • Persoonlijke begeleiding
  • Ben je klaar met de leerwerkroute? Dan zoeken we samen met jou een baan die bij je past. 

We verwachten dat je zin hebt om te leren

Om een leerwerkroute te kunnen volgen is het belangrijk dat je daar zin in hebt:

  • Je wil graag leren en werken
  • Je bent gastvrij en hebt oog voor wat een klant graag wil
  • Je bent lichamelijk fit en kunt staand werken
  • Je spreekt Nederlands
  • Je kunt minimaal 20 uur per week werken
  • Je kunt werken tussen 8.00 en 17.00 uur
  • Je bent minimaal 4 dagen per week beschikbaar

Aanmelden voor de leerwerkroute

Wil je meer weten? Of wil je de leerwerkroute Horeca - Barista doen? Bespreek het met je werkcoach. 

Wil jij een leerwerkroute volgen? Overleg met je werkcoach!