Leerwerkroute Horeca - Cateringmedewerker

Leerwerkroute horeca - cateringmedewerker

Beleg jij de lekkerste broodjes, zet je de mooiste koffies of bied je je gasten een goed gevulde warme soep aan? Als je als cateringmedewerker werkt, hoort dit allemaal bij je dagelijkse werkzaamheden. Elke dag ben je bezig met het maken van de lekkerste hapjes en drankjes. 

Leerwerkroute: leren en werken tegelijk

Een leerwerkroute is werken en leren tegelijk. De meeste vaardigheden leer je door te werken op een leerwerkplek bij een werkgever. Je krijgt begeleiding van een enthousiaste leermeester. Die geeft je vertrouwen. En daagt je uit om nieuwe dingen te leren. Ook ga je 1 dag per week naar school. Of je volgt de interne opleiding om praktijkverklaringen te halen. De leerwerkroute is een opstap naar een baan. 

Basisvaardigheden leer je bij Smaakzaak, het restaurant van Werkzaak

Je start de leerwerkroute bij Smaakzaak. Dit is het bedrijfsrestaurant van Werkzaak Rivierenland. Je leert steeds nieuwe werkzaamheden. In de keuken van Smaakzaak werken we met mensen met een diverse achtergrond: iemand heeft een beperking, was lang werkloos of heeft een vluchtelingenachtergrond. Iedereen mag in zijn eigen tempo leren. 

Nadat je basisvaardigheden beheerst, kun je een mbo 2 BBL opleiding volgen. Of een praktijkverklaring en certificaten voor hygiëne en allergenen halen. Je krijgt ondersteuning van een leermeester. 

Jouw werk als cateringmedewerker tijdens de leerwerkroute

Als cateringmedewerker verzorg je het eten en drinken, de bediening, de bar of het buffet. Je hebt gezellig contact met gasten. Een veelzijdige baan dus. Wat je precies gaat doen, verschilt per bedrijf. Maar je kan erop rekenen dat het altijd iets met eten te maken heeft.

Er zijn verschillende niveaus voor cateringmedewerker: 

Cateringmedewerker A: je schenkt koffie en thee, doet de afwas, ruimt alles op en zorgt dat alles schoon wordt achtergelaten.

Cateringmedewerker B: je hebt dezelfde taken als een cateringmedewerker A, maar je bereidt ook eenvoudige gerechten. Verder neem je bestellingen op en doe je een beetje administratie. 

Cateringmedewerker C: je doe dezelfde taken als een cateringmedewerker A en B. Ook beheer je de voorraad. En je begeleidt het werk van cateringmedewerkers A en B.

Je kunt op heel veel verschillende plekken gaan werken

Na de leerwerkrouten kun je aan het werk in een restaurant, lunchroom, hotel, cateringbedrijf, bedrijfsrestaurant of kantine. Of je vindt een baan bij een instellingskeuken van bijvoorbeeld een ziekenhuis of verzorgingstehuis. Of je wordt cateringmedewerker op een middelbare school of bij congressen evenementen. Je kunt ook aan de slag bij een fastfoodrestaurant.

Belangrijke eigenschappen in de horeca

Als je in de horeca wil werken, heb je een aantal eigenschappen en kwaliteiten nodig. 

  • Je bent gastvrij. De klant staat altijd voorop.  
  • Je bent representatief (netjes). Als cateringmedewerker ben je het visitekaartje van een bedrijf of organisatie. Het is dus heel belangrijk dat je altijd vriendelijk blijft. En dat je er verzorgd uitziet.
  • Je praat en overlegt makkelijk. Het is belangrijk dat je goed overlegt met je collega’s. En dat je makkelijk praat met de gasten.  
  • Je bent een aanpakker. Een baan in de catering is hard werken. Elke dag weer. Je steekt graag je handen uit de mouwen. 

Werkzaak regelt voor jou de leerwerkplek en een opleiding

Dit bieden wij jou: 

  • Een leerwerkplek
  • Een dienstverband van minimaal 20 uur per week
  • Een opleiding die Werkzaak betaalt
  • Een fijn team waarin je de kans krijgt om te leren en fouten te maken
  • Persoonlijke begeleiding
  • Ben je klaar met de leerwerkroute? Dan zoeken we samen met jou een baan die bij je past. 

We verwachten dat je zin hebt om te leren

Om een leerwerkroute te kunnen volgen is het belangrijk dat je daar zin in hebt:

  • Je wil graag leren en werken
  • Je vindt koken leuk
  • Je bent gastvrij en hebt oog voor wat een klant graag wil
  • Je bent lichamelijk fit en kunt staand werken
  • Je spreekt Nederlands
  • Je kunt minimaal 20 uur per week werken
  • Je kunt werken tussen 8.00 en 17.00 uur
  • Je bent minimaal 4 dagen per week beschikbaar

Aanmelden voor de leerwerkroute

Wil je meer weten? Of wil je de leerwerkroute Horeca - cateringmedewerker doen? Bespreek het met je werkcoach. 

Wil jij een leerwerkroute volgen? Overleg met je werkcoach!