
Een keukenhulp is een medewerker met ondersteunende taken in de keuken. Als keukenhulp help je dus de koks en ander keukenpersoneel in een restaurant, hotel, cateringbedrijf of kantine. Zo maken jullie samen de lekkerste gerechten.
Leerwerkroute: leren en werken tegelijk
Een leerwerkroute is werken en leren tegelijk. De meeste vaardigheden leer je door te werken op een leerwerkplek bij een werkgever. Je krijgt begeleiding van een enthousiaste leermeester. Die geeft je vertrouwen. En daagt je uit om nieuwe dingen te leren. Ook ga je 1 dag per week naar school. Of je volgt de interne opleiding om praktijkverklaringen te halen. De leerwerkroute is een opstap naar een baan.
Basisvaardigheden leer je bij Smaakzaak, het restaurant van Werkzaak
Je start de leerwerkroute bij Smaakzaak. Dit is het bedrijfsrestaurant van Werkzaak Rivierenland. Je leert steeds nieuwe werkzaamheden. In de keuken van Smaakzaak werken we met mensen met een diverse achtergrond: iemand heeft een beperking, was lang werkloos of heeft een vluchtelingenachtergrond. Iedereen mag in zijn eigen tempo leren.
Nadat je basisvaardigheden beheerst, kun je een mbo 2 BBL opleiding volgen. Of een praktijkverklaring en certificaten voor hygiëne en allergenen halen. Je krijgt ondersteuning van een leermeester.
Jouw werk als keukenhulp tijdens de leerwerkroute
Als keukenhulp heb je veel verschillende taken in de keuken. Je taken bestaan uit twee delen: helpen bij het klaarmaken van maaltijden en de keuken netjes houden.
Je belangrijkste verantwoordelijkheden zijn:
- Ingrediënten verzamelen en klaarmaken: je wast en snijdt ze en verdeelt ze in de juiste porties voor de verschillende gerechten. Zo staat alles klaar voor de koks. Je warmt ook ingrediënten op of ontdooit bevroren ingrediënten. Andere producten bak je af.
- Gerechten klaarmaken: je maakt simpele gerechten zoals soepen, sauzen of desserts. Je bereidt ze zelf of samen met de kok.
- Afwassen en schoonmaken: je laat de keuken schoon en opgeruimd achter, voordat je naar huis gaat. Afwassen, werkbladen afnemen en dweilen hoort erbij.
- Voorraad bijhouden: je houdt de voorraad bij, controleert regelmatig of er dingen op zijn en je zorgt dat alles op de juiste manier wordt bewaard. Je bestel je op tijd nieuwe voorraad.
Je kunt op heel veel verschillende plekken gaan werken
Na de leerwerkrouten kun je aan het werk in een restaurant, lunchroom, hotel, cateringbedrijf, bedrijfsrestaurant of kantine. Of je vindt een baan bij een instellingskeuken van bijvoorbeeld een ziekenhuis of verzorgingstehuis.
In de horeca werk je vaak met veel collega’s samen. Je helpt elkaar. Je bereidt heerlijke gerechten samen met de kok. Als het nodig is, spring je even bij in de spoelkeuken. Het teamgevoel is heel belangrijk. Het is hard werken, maar vooral ook erg gezellig.
Je werktijden hangen af van je werkplek. Op veel plekken werk je ’s middags en ’s avonds. Er zijn parttime en fulltime banen. Werk je graag in het weekend? Dan is er ook genoeg werk!
Belangrijke eigenschappen in de horeca
Als je in de horeca wil werken, heb je een aantal eigenschappen en kwaliteiten nodig.
- Je bent gastvrij. De klant staat altijd voorop.
- Je praat en overlegt makkelijk. Het is belangrijk dat je goed overlegt en samenwerkt met je collega’s.
- Je bent een aanpakker. Een baan in de catering is hard werken. Elke dag weer. Je steekt graag je handen uit de mouwen.
Werkzaak regelt voor jou de leerwerkplek en een opleiding
Dit bieden wij jou:
- Een leerwerkplek
- Een dienstverband van minimaal 20 uur per week
- Een opleiding die Werkzaak betaalt
- Een fijn team waarin je de kans krijgt om te leren en fouten te maken
- Persoonlijke begeleiding
- Ben je klaar met de leerwerkroute? Dan zoeken we samen met jou een baan die bij je past.
We verwachten dat je zin hebt om te leren
Om een leerwerkroute te kunnen volgen is het belangrijk dat je daar zin in hebt:
- Je wil graag leren en werken
- Je vindt koken leuk
- Je bent gastvrij en hebt oog voor wat een klant graag wil
- Je bent lichamelijk fit en kunt staand werken
- Je spreekt Nederlands
- Je kunt minimaal 20 uur per week werken
- Je kunt werken tussen 8.00 en 17.00 uur
- Je bent minimaal 4 dagen per week beschikbaar
Aanmelden voor de leerwerkroute
Wil je meer weten? Of wil je de leerwerkroute Horeca - Keukenhulp doen? Bespreek het met je werkcoach.