Sterk door werk is een samenwerkingsproject waarin we de succesvolle re-integratiemethode Individuele Plaatsing en Steun (IPS) voor mensen met een psychische kwetsbaarheid toepassen.
Wat is IPS?
IPS (Individuele Plaatsing en Steun) is een re-integratiemethode waarmee mensen met een psychische kwetsbaarheid via persoonlijke begeleiding via een GGZ en een IPS trajectbegeleider bemiddeld worden naar werk.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het starten met betaalde arbeid grote positieve effecten heeft op de mentale gezondheid. Door de methode 'Individuele Plaatsing en Steun (IPS)' kunnen veel mensen met een psychische kwetsbaarheid aan het werk. De werkgevers die hier aan meewerken krijgen zelf ook advies.
Een IPS traject kan zowel vanuit Werkzaak als het UWV ingezet worden.
De capaciteiten en wensen van de werkzoekende zijn altijd het uitgangspunt. De trajectbegeleider fungeert als spin in het web. Deze is betrokken bij overleggen van het behandelteam in de GGZ en heeft nauw contact met de werkgever. Op alle momenten staat de werkzoekende centraal.
Wetenschappelijk onderzocht: mensen worden beter van werk
Hoogleraar Lex Burdorf liet in zijn onderzoek zien dat bij cliënten met een ernstig psychische aandoening die meer dan 32 uur gingen werken de mentale gezondheid met 36% toenam en de mate van geluk met 47% over een periode van 2 jaar. Werk biedt hen structuur, sociale contacten en draagt bij aan het gevoel van eigenwaarde. Het verbetert de psychische en fysieke gezondheid. Het vergroot de controle over het eigen leven en de zelfwaardering waardoor ze ook beter presteren.
Project Sterk door werk (met IPS methode) is succesvol
Met dit wetenschappelijke inzicht zocht Werkzaak het afgelopen jaar de samenwerking met gemeenten, UWV en GGZ-instellingen in de regio op in het project Sterk door werk.
We spraken af dat we jaarlijks zo’n 100 mensen met een (ernstige) psychische aandoening duurzaam willen begeleiden naar werk met de methode individuele Plaatsing en Steun (IPS). IPS is tot nu toe de enige doeltreffende arbeidsre-integratiemethodiek voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.
Werkgever krijgt hulp bij de begeleiding van de medewerker
Ook mensen met een psychische kwetsbaarheid hebben talenten en kunnen bijdragen aan jouw organisatie. Dit is dus een mooie manier om aan nieuw personeel te komen. Misschien kost het je wat extra tijd of zijn mensen minder productief, maar daar staan weer subsidies en regelingen tegenover.
Door het contact tussen werkzoekende, zorg, IPS-trajectbegeleider en werkgever, kunnen partijen goed inspelen op eventuele knelpunten en deze tijdig opvangen. Maatwerk en persoonlijk begeleiding zijn de kern van de aanpak.
Je krijgt bijvoorbeeld uitleg over wat je doet met een medewerker met faalangstig gedrag, met een zwakke concentratie of met impulsief gedrag. Dit kun je ook lezen in het werkboek van onze gratis training MentorWijs. De IPS trajectbegeleider begeleidt de werkgevers.
Sommige werkgevers zijn huiverig om mensen met een psychische kwetsbaarheid aan te nemen. Maar als je hen een kans geeft verbetert hun situatie snel.
Hoe lang duurt een IPS-traject?
Het ligt aan de soort psychische kwetsbaarheid en de praktijk binnen de baan hoe lang een IPS-traject duurt. Dit kan maximaal 3 jaar zijn.
Samenwerking
Binnen 'Sterk door werk' werken Werkzaak Rivierenland, UWV, Pluryn, Reinier van Arkel, RIBW, Iriszorg, Pro Persona samen. Inmiddels hebben we ook andere lokale GGZ en begeleidingsinstanties aan ons project gekoppeld ( o.a. Psychiatrie Rivierenland, GB Autisme, Maatman Zorggroep en Zorg en Welzijn Nederland BV). Het idee daarbij is dat de behandeling en begeleiding bij deze lokale partijen blijft maar er toch IPS geboden kan worden vanuit de aangesloten GGZ instellingen die nu IPS bieden. Zo maken we IPS breder toegankelijk. Dit is het team van Sterk door Werk: