‘Werk is mijn motivatie om ’s ochtends op te staan’

Afbeelding bijeenkomst met pratende vrouw

Informatiebijeenkomst IPS Sterk door werk maakt indruk

Vorige week ontving Werkzaak mensen die in hun werk te maken hebben met een psychische kwetsbaarheid. Tijdens de goed bezochte informatiebijeenkomst over IPS ‘Sterk door Werk: werk als herstel’ vertelden we professionals van gemeenten, het UWV en verschillende begeleidende organisaties over wat IPS precies is. Vooral het rondetafelgesprek met twee ervaringsdeskundigen en een werkgever maakte indruk op de aanwezigen

We vertelden over:

  • Het nut van een IPS traject
  • Hoe IPS werkt in de praktijk en de resultaten
  • Hoe je een mogelijke kandidaat moet aanmelden
  • Wat de voorwaarden zijn

Werk is motivatie

Tijdens het rondetafelgesprek gingen ervaringsdeskundigen Joana en Piotr samen met een werkgever en enkele IPS-begeleiders het gesprek aan over wat IPS hen heeft gebracht. Die impact is voor beiden groot. “Mijn werk is mijn motivatie om ’s ochtends op te staan”, vertelde Joana. Via IPS werkt zij in de thuiszorg. “De mensen waar ik kom, zijn blij mij te zien. Ik ben kei welkom. Ze willen altijd wel even kletsen. Ik ben heel blij met mijn werk. Het is de beste baan die ik ooit heb gehad.”

Piotr: “IPS was voor mij een vangnet. Het gaf me motivatie, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen.” Piotr worstelde met een gameverslaving en had weinig sociale contacten. Nu brengt zijn werk hem naar plekken door het hele land. Als het aan hem ligt, werkt hij over 5 jaar nog steeds bij zijn huidige werkgever. “Mijn werkgever heeft me vertrouwen gegeven en ontzettend in mij geïnvesteerd. Dat waardeer ik en dat maakt me loyaal. Ik wil het bedrijf helpen groeien.”

Durf te investeren

Ook de werkgever van Joana is positief over het IPS-traject. “Durf te investeren in mensen met een psychische kwetsbaarheid. Kijk niet naar de diagnose die iemand heeft, maar naar de persoon erachter. Soms moet je inderdaad iets meer tijd en energie in iemand steken. Maar je krijgt het dubbel en dwars terug.”

De openheid van Joana en Piotr maakte indruk op de aanwezigen. En dat zorgde ervoor dat de hele groep met elkaar in gesprek ging. De bijeenkomst werd afgesloten met een heerlijk diner van Smaakzaak.

Meer weten over IPS?

Heb je iemand die je wilt aanmelden voor een traject, of heb je zelf interesse om deel te nemen? Bekijk het online magazine of mail naar sterkdoorwerk@werkzaakrivierenland.nl