Ahmed helpt mee tijdens coronacrisis
De Syrische arts Ahmed al Hasan vluchtte in 2014 naar Nederland. Na vier asielzoekerscentra kreeg hij met zijn gezin een verblijfsvergunning en een woning in Zaltbommel. Zo kwam hij terecht bij Werkzaak Rivierenland.
Momenteel is hij reumatoloog in wording in Den Haag én steekt hij zijn handen uit de mouwen tijdens de coronacrisis.
Hoop voor de toekomst
Het Syrische gezin voelt zich inmiddels helemaal thuis in Nederland en ze hebben allemaal hun draai gevonden.
"Mijn land is compleet verwoest door de oorlog. Als je hier iets kunt betekenen, geeft dat Syriërs hoop dat er een leven is na de oorlog. En ik wil aan Nederlanders laten zien dat vluchtelingen meer kunnen dan thuis zitten met een uitkering. Dat is niet waarvoor ik hier naartoe gekomen ben."
"Ik wil aan Nederlanders laten zien dat vluchtelingen meer kunnen dan thuis zitten met een uitkering."
Werkzaak gaf Ahmed de kans om zijn droom waar te maken
José Wortelboer was werkcoach van Ahmed bij Werkzaak. Zij omschrijft Ahmed als de ideale cliënt en een heel mooi voorbeeld van succesvolle integratie: "Hij had altijd een positieve instelling, reële verwachtingen en was daarin heel volhardend. Hij heeft inmiddels alles waargemaakt en deed het meeste zelf! Werkzaak had vertrouwen in hem. Hij kreeg daarom vrijstelling van de arbeidsplicht. Dat gaf hem de ruimte om alles te ondernemen voor zijn droombaan als arts in Nederland. Hij liet elke keer zien dat hij flinke stappen maakte en daarom wilde Werkzaak hem ook ondersteunen. Als je hard werkt en een goed plan hebt, kunnen wij als werkcoach flexibel zijn in onze werkwijze.”
Hard werken en een positieve instelling loont
Ahmed was al arts in Syrië maar in Nederland moest hij een heel traject doorlopen om ook hier zijn beroep te mogen uitoefenen. Hij stortte zich op het leren van de Nederlandse taal. Goede Nederlandse taalvaardigheid is een voorwaarde om starten met de assessmentprocedure voor buitenlandse artsen. Daarna volgde de procedure voor buitenlands gediplomeerde artsen. Die doorliep hij in een jaar. Normaal staat hier drie jaar voor.
“Ik zette alles opzij om het zo snel mogelijk te doen, en had dus in korte tijd heel veel examens.’’
Tijdens het studieproces kreeg Ahmed steun van UAF. Deze stichting begeleidt hoger opgeleide vluchtelingen bij hun studie en het vinden van een baan op niveau. Hij deed daarnaast ook nog vrijwilligerswerk om de Nederlandse taal snel op te pikken en liep stage om te leren hoe Nederlandse artsen hier omgaan met patiënten. Hij solliciteerde vervolgens op verschillende plekken. Ook dit deed Ahmed vooral zelf. Met zijn werkcoach besprak hij vooral alle mogelijkheden. Uiteindelijk verhuisde hij met zijn gezin naar het Noorden van Nederland waar hij werk vond. Net als zijn vrouw die ook in de zorg werkt.
In Nederland is geen oorlog, maar wel een vijand die ons allemaal treft
“Als onderdeel van mijn opleiding werk ik nu op verschillende afdelingen, waaronder de spoedeisende hulp en afdelingen waarop coronapatiënten binnenkomen. Omdat er een groot tekort is aan zorgpersoneel is het extra belangrijk dat ik tijdens de coronacrisis mijn bijdrage lever. Het is belangrijk werk”, aldus Ahmed.