Yemane aan de slag bij Kuehne en Nagel
Vijf jaar geleden vluchtte Yemane uit Eritrea, Oost-Afrika. Voor een beter bestaan kwam hij terecht in Nederland. Hij kreeg een uitkering en doorliep zijn inburgeringscursus succesvol. Werkzaak Rivierenland hielp hem bij het vinden van een baan.
"Nu werk ik bij Kuehne + Nagel in Tiel, daar ben ik ontzettend blij mee."
Hoog werktempo
Yemane werkt 28 uur in de week als productiemedewerker. Hij zorgt voor het in- en ompakken van producten. Bijvoorbeeld een doos van vijftien flessen ompakken naar een doos van tien flessen. "Dit werk vind ik leuk, al is het soms wel zwaar. Het werktempo ligt hoog en als je dan zware dozen moet tillen is dat pittig."
Bijdragen aan de inclusieve arbeidsmarkt
Kuehne werkt nauw samen met Werkzaak om bij te dragen aan de inclusieve arbeidsmarkt. Werkzaak werft de mensen. De werkplek wordt verzorgd door Kuehne. Voor Werkzaak is deze werkplek belangrijk om de medewerkers te ontwikkelen. "We leren de werknemers vaardigheden aan, zo nodig met behulp van cursussen. Ook doen ze veel werkervaring op. We stomen ze klaar voor een baan bij een reguliere werkgever, zodat zij uiteindelijk met of zonder ondersteuning van Werkzaak in dienst komen bij een werkgever. Dat is ons belangrijkste doel", vertelt werkcoach Maryl Hegger.
"Wij stomen de medewerkers klaar voor een reguliere baan."
Voor Kuehne is dit een goede manier om maatschappelijk verantwoord te kunnen ondernemen door medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt hen te laten werken. Kuehne vult zo haar vacatures in en bespaart de kosten van een uitzendbureau omdat de dienstverlening van Werkzaak voor werkgevers gratis is.
Bruggenbouwer in een nieuw land
Naast Yemane werken er nog meer Eritrese mensen bij Kuehne. De taalbarrière is voor hen af en toe een obstakel. Selam Defue van Werkzaak helpt als bruggenbouwer zodat iedereen elkaar begrijpt. "Het is niet gemakkelijk om in een nieuw land te komen en alle regels, waarden en normen te leren. Ik weet daar alles van, zelf kwam ik ook vanuit Eritrea naar Nederland. Daarom probeer ik deze mensen zo goed mogelijk te ondersteunen zodat het werk en het onderlinge contact goed verloopt."
Eens in de zoveel tijd zitten de statushouders, Selam en Maryl bij elkaar om het functioneren door te spreken. Maryl: "Daar heeft Selam een belangrijke rol in. Zij vertaalt wat nog niet duidelijk is. Zo kunnen Yemane en zijn collega’s zich steeds beter ontwikkelen. We zijn ontzettend blij met Selam."
Zelfontwikkeling
In de toekomst zou Yeman graag in een productieomgeving werken. "Mijn doel is om mijn Nederlands te verbeteren. Ik wil graag nog wat cursussen volgen, zoals een heftruck cursus. Voor nu wil ik mezelf hier eerst verder ontwikkelen." Volgens Maryl gaat dat doel behaald worden. "Hij is zo’n vrolijk persoon, iedereen wordt blij van hem. Ondanks de taalbarrière is hij toegankelijk en leergierig. Zodra zijn taal op orde is zal hij snel een baan vinden buiten Kuehne. Ik heb er vertrouwen in!"