Fietsenmaker met Fingerspitzengefühl
Je bent (bijna) blind en kiest voor een carrière als fietsenmaker. Gek? Eigenlijk niet als je hoort hoe deze fietsenmaker uit Kerkdriel op zijn keuze kwam.
Als we aankomen voor het interview is Roel al druk aan het werk in de werkplaats. Hij werkt aan een fiets die met lekke band is binnengebracht. Als hij hoort dat we er zijn maakt hij gelijk tijd voor ons. Onder het genot van een kopje koffie praten we over hoe hij hier terecht is gekomen.
Actieve sporter
“Ik ben mijn hele leven al met fietsen bezig. Ik was nog vrij jong toen ik begon met wedstrijdfietsen. Tandemwielrennen om precies te zijn. Ik rij samen met mijn piloot, zoals de man voorop de tandem genoemd wordt. Zelf ben ik de stoker en rij achter op de fiets.”
Ik werd gescout
Dit tweemanschap is succesvol. Ze reden verschillende wedstrijden in Nederland en deden mee aan Europese- en wereldkampioenschappen. Hoe hij bij fietsen terecht kwam? “Ik deed mee aan een clinic op Papendal en werd gescout. Ik bleek een talent te hebben voor fietsen. Van daaruit is het gewoon verder gerold zogezegd.”
Van wielrenner naar fietsenmaker
Het fietsen wekte Roel’s interesse om als fietsenmaker aan de slag te gaan. Hij startte met de opleiding fietsenmaker. Dat was niet altijd even makkelijk, maar de opleiding beviel hem goed. Via een stage kwam hij zo bij de fietsenwinkel van Chris terecht.
Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk
Chris: “Ik kende Roel al omdat we zijn tandems altijd in onderhoud hadden. Eerlijk gezegd, had ik wel mijn twijfels. Ik vroeg mij af of hij wel zou kunnen werken als fietsenmaker als hij niets ziet. Roel zelf was vol zelfvertrouwen en vertelde mij dat hij alles kon. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk. Ik besloot om het te proberen. Maar belde wel eerst met zijn vader. Gewoon om zeker te zijn dat Roel hier op zijn plek zou zijn. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb, want al kan Roel niet alles, hij kan meer dan voldoende om van waarde te zijn voor ons bedrijf.”
Hij kan niet alles...
“Ik kan inderdaad niet alles,” zegt Roel. “Werk aan elektrische fietsen is heel lastig, daar zijn de onderdelen te klein voor. In de opleiding heb ik leren werken met gewone fietsen en dat ging heel goed. Gelukkig komen er nog genoeg gewone fietsen in de winkel waar ik aan kan werken. Ik heb een eigen werkplek waar ik alles makkelijk kan vinden. En mijn collega’s staan altijd klaar om mij te helpen.”
Fijne collega die hard werkt
Chris: “Roel is een fijne collega. Hij werkt hard en wil blijven leren. Naast fietsen repareren helpt hij ook onze klanten in de winkel en neemt hij de telefoon op. We zijn er voor hem en hij is er voor ons. Zo doen we het samen. Roel heeft dan ook zeker een plek voor de toekomst hier. We zijn blij met hem.”
Werkcoach Thijs is absoluut een goede hulp
Chris is zeer tevreden met de begeleiding die hij en Roel krijgen van Roel’s werkcoach Thijs. “Thijs heeft het hele traject van begin tot eind opgezet en alles uitgelegd. Hoe het zit met salaris, de Participatiewet en de loonkostensubsidie. Thijs vertelde laatst dat er een bril op de markt is die tekst aan Roel kan voorlezen, zodat hij bijvoorbeeld facturen kan gaan maken. Hij regelde gelijk een afspraak met de leverancier van de bril. Zij komen binnenkort langs.”
"Ga niet zielig thuis in een hoekje zitten. Je kunt meer dan je denkt!"
Volg je dromen
Op de vraag of Roel nog iets wil zeggen tegen anderen die zich afvragen of er wel werk voor ze is, is hij duidelijk: “Al heb je een beperking, als je wilt, is er altijd werk te vinden dat bij je past. Geef niet op, maar durf je dromen te volgen. Zoek naar wat je wél kan en ga niet zielig thuis in een hoekje zitten. Je kunt meer dan je denkt. Ga ervoor!”
Blijven ontwikkelen: paratriathlon
Roel zelf blijft zich ontwikkelen en heeft plannen om een andere sport te gaan doen. Hij denkt aan de paratriathlon. Dat is fietsen, maar ook rennen en zwemmen. Roel is duidelijk niet bang voor een uitdaging. En dat is helemaal terecht.