Hip, open, kleurig en transparant. Zo benoemt HEVO (huisvestingsadvies- en projectmanagement bureau uit ’s-Hertogenbosch) ons sociaal werkbedrijf met bijbehorend kantoorpand, Smaakzaak met Barista bar (een bedrijfsrestaurant en ontmoetingsruimte) en parktuin. Zij zijn onder de indruk van hoe onze visie op ontwikkelen van medewerkers door het gebouw en de inrichting versterkt wordt.
HEVO kwam bij ons langs in Geldermalsen om inspiratie op te doen omdat zij meerdere opdrachten rond sociale werkbedrijven uitvoeren. Zij ontvingen vanuit verschillende kanten tips dat onze huisvesting een goed voorbeeld is voor hoe de werk- en productieomgeving bij een sociaal werkbedrijf gerealiseerd kan worden.
De 5 punten die indruk maken op HEVO:
Waar menig ander sociale werkplaats volgens hen een meer monotone productieomgeving is, zijn zij bij ons onder de indruk van:
- de kleurige moderne inrichting aan de binnen- én de buitenkant,
- de transparantie door veel glazen afscheidingen,
- dat alle ruimtes voor iedereen zichtbaar en toegankelijk zijn zonder pasjes (productiemedewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt, werkcoaches, praktijkbegeleiders en kantoorpersoneel),
- dat iedereen samen luncht in Smaakzaak (het bedrijfsrestaurant),
- dat er meer kan dan je in eerste instantie denkt voor deze doelgroep en voor productiehallen.
Onze ontwikkelvisie op mensen met afstand tot de arbeidsmarkt zie je terug in de huisvesting
Zij vinden dat onze visie op het begeleiden en ontwikkelen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt terug te zien is in het gebouw waar wij gehuisvest zijn.
Onze corebusiness is mensen die kwetsbaar zijn via een werkplek een plaats, een zinvol doel en een eigen inkomen te geven in de maatschappij. Werkzaak ziet alle medewerkers als volwaardige medewerkers die minimaal het minimum loon verdienen. Dat bedrag berekenen wij ook door aan werkgevers die werk aan ons uitbesteden. Dit gaat vaak om half geautomatiseerd werk of handwerk rond ompakken en dingen in elkaar zetten.
Naast dat iedereen recht heeft op een fijne en eigentijdse werkplek, treffen wij ook voorzieningen speciaal voor de doelgroep zoals rustige werkplekken met goede akoestiek door wanden en plafonds, goede stoelen met eenheid in vormgeving, een gezonde en betaalbare lunch, sta- en zittafels en meer. Vaak zijn er vooroordelen over wat deze mensen kunnen. Maar ze kunnen echt meer dan je denkt. Wij gaan een open gesprek aan, en die openheid zie je terug in de inrichting van het gebouw.
Lichte omgeving laat licht schijnen op onze talenten
Uitgangspunt van de inrichting van Werkzaak was dat letterlijk het ‘licht’ in de ruimtes laat zien welke talenten er bij ons rondlopen. Er zijn dus hoge plafonds en veel ramen.
Ons doel is namelijk om zoveel mogelijk mensen te laten uitstromen naar een dienstverband bij een externe werkgever. Daar slagen wij vergeleken met het landelijke gemiddelde opvallend goed in. Iedereen die bij ons binnenkomt wordt eerst getest op wat hij of zij wel en niet kan, en daarna kijken of en hoe deze persoon zich kan ontwikkelen. Het lerend vermogen van de een is anders dan de ander. Sommigen kunnen technische zaken in elkaar zetten, anderen doen ompak-werk of vouwen was.
Een deel van ons gebouw is nieuwbouw en de rest is verbouwd. De entree met Smaakzaak (de kantine) is een publieke ontmoetingsruimte waar je onze talenten tegenkomt, maar ook afspraken met werkgevers en andere bezoekers kunt hebben. Hij is representatief en multifunctioneel. De tafels, lampen en wandkleden zijn door mensen uit onze doelgroep gemaakt. In de ruimte kunnen ook events en bijeenkomsten gehouden worden.
In de centrale gang rijden de heftrucks langs de koffiecorners en de enorme foto’s van mensen uit onze doelgroep. Wij hebben wat vaste werkpakketten maar ook opdrachten en klussen die per week weer anders zijn. De ruimtes zijn zo flexibel dat ze per klus weer makkelijk heringericht kunnen worden met volgorde van tafels, productielijnen, etc.